Friday, December 31, 2010

Hijaucantik Giveaway.

Salam satu Malaysia.

Hijaucantik Giveaway, sempena mrABi birthday. Baca dahulu sebelum buat ok.


Terma dan syarat:

Follower It's Umi Journal (http://hijaucantik.blogspot.com), dialu-alukan =)

Buat satu entry bertajuk 'Hijaucantik Giveaway', lekat banner di sidebar blog masing-masing berserta link backnya sekali =)

Tinggalkan hanya link di entry ini sahaja.

Tamat pada hari ulangtahun mrABi ke-26, 31.12.2010.

Senang je kan?. Berusaha semua.

5 - 10 pemenang akan dipilih secara cabutan oleh mrABi atau cikOni, dorang ni kan kamceng.
20 penyertaan pertama akan menerima kad penghargaan istimewa dari hijaucantik.

Sebarang perubahan akan diberitahu kemudian ;)

* masukkan Auni's Journal sebagai bloglist anda, untuk mengetahui perkembangan selanjutnya... terima kasih =)

Saturday, November 13, 2010

Umi dan abi Oni.

Hi semua, salam satu Malaysia. eh! ini trademark umi. Takpe-takpe, Oni pinjam untuk satu entry aja. Tapiii, diingatkan terlebih dahulu entry ini ada banyak gambar dan sangat panjang. Oni nak citer pasal umi dengan abi la.

Umi dengan abi, ermmm... menurut cerita umi, dia jumpa abi masa belajar. Masa tu dia tak suka abi, sebab abi selalu kacau dia, selalu buat dia macam nak nangis, lama-lama dah tak tahan, dia kawan juga dengan abi.

Menurut cerita abi pula, dia suka dengan umi sebab umi tak cantik, tapiii umi comel. Macam budak-budak je lepas tu mulut umi bising. Umi suka membebel tak tentu hala. 1st time abi nampak umi pakai t-shirt, jeans & sportshoes dia dah terpikat.

Diorang ni kapel asalnya cinta contract, ala cinta atas janji lepas habis belajar terus lost contact. Macam tu la, sebab masa tu umi dah ada boyfren handsome. Haha... umi-umi, perangai tak berubah. Playgirl.
Oniii... tambah garam ke tu.

Sudahnya bf yang handsome mata hazel tu tinggalkan umi. Huahaha padan muka umi, dia kata satu hari nanti abi akan jatuh cinta dengan umi. Tah apa-apa.

Jadi... cinta contract pun kensel. Perjanjian berkecai. Hubungan diteruskan. Time ni abi romantik habis. Alaaa nak mengurat, nak ambik hati umi memangla macam tu.

Dengan disangka-sangka dorang masih lagi bersama selama tahun berikutnya, umi membuat pengorbanan (konon) tak jadi cari kerja kat Johor, tapi terus stay KL. Dekatla dengan abi kan. Sehinggala mereka ditunangkan. Hampir sahaja ke gerbang perkahwinan dengan tak sabar-sabarnya, abi terpilih untuk masuk training polis dia Pulapol.

Umi menunggu dengan kesabaran tinggi, banyak dugaan, banyak cabaran. Pergi tanya umi. Akhirnya... tak sampai dua bulan abi habis, pernikahan mereka dilangsungkan.

Dah bertunang tapiii abah abi yang kawin dulu.
Muka budak-budak betul.

  • Dinikahkan pada hari Jumaat, disaksikan dengan ramai budak sekolah agama.
  • Pada 27 Jun 2008.
  • Mendapat sebentuk cincin dan seutas gelang, umi tengah menuntut rantai emas.
  • Terharu sebab, disaksikan oleh bonda dan ayahanda Wiya.
  • Umi nangis masa bersalam dengan tokPapa dan tokMama.
  • Abi menjadikan umi isterinya dengan dua kali lafaz.

  • Malam berinai hari yang sama, malam surprised dari tokMama. Tiada dalam perancangan.
  • Bekalan elektrik tidak mencukupi bila majlis serentak dengan Kempen Anti-dadah peringkat Kebangsaan.
  • tokMama nak tengok abi pakai baju melayu, umi nak tengok abi pakai tanjak.
  • Warna baju dan tema pilihan tokMama.
  • Umi paling suka persalinan ini.

  • Debaran ketara, umi gugup sebab 1st time dia interframe depan ramai orang, sekampung.
  • Majlis bersanding pada 28 Jun 2008.
  • Cuaca cukup panas.
  • Persalinan yang ke-tiga.

  • Pertama kali majlis sebegini dalam kampung.
  • Pertama kali umi lalu bawah pedang, dalam sejarah hidup dia.
  • Pertama kali, semua orang bagaikan terpaku.
  • Hanya dengar bunyi paluan kompang. Kompang terbaik dalam Johor.

  • Disebabkan majlis ini beristiadat, tiada acara mengutip tol.
  • Keseronokkan tiada di situ.
  • Tukang silat pun tak berani mengganggu acara.
  • Disebabkan seorang dari mereka tiada bengkung biru seperti abi pakai, semua orang tak pakai.
  • Potong kek tu dengan pedang.

  • Persalinan terakhir. Umi tak suka baju ni, walau kainnya meleret.
  • Sewaktu bersalam dengan orang dapur, separuh pin baju terbuka. Baju ni besar. Tak saiz dengan umi.

  • Adat tak adat, majlis kawen besar mana pun, still kena dera cuci periuk.
  • Macam nak patah badan. Esoknya semua orang terbongkang tidur tak ingat dunia.
  • Selamat datang abi, ke keluarga umi. Bertambah satu ahli.

  • Majlis resepsi sebelah abi. Serentak dengan pakNgah.
  • Umi bersama mummyRayyan, makNgah Fiza.turQouis pilihan umi, hampir semua persediaan dibuat oleh umi dan umiTok sendiri.

  • Kali kedua umi lalu bawah pedang.
  • Gaun ni buat umi susah nak bergerak. Panas.
  • Skuad pedang dengan 3 orang perempuan. Pertama kali.
  • Orang terperanjat bila kawan-kawan abi memanggil abi Tuan.

  • Disebabkan meraikan dua pasangan, pergerakan atas pentas sangat terhad.
  • Umi yang taksah senyum kalau tak nampak gigi.
  • Majlis pada 25 Oktober 2008.

  • Keluarga besar umi, sekarang tambah lagi satu... Oni la.
  • Time ni Oni dah ada dalam perut umi, tapi umi tak sedar. Umi-umi...
  • Itu auntySu, girlfren pakSu Is.

Hoooreeeyyy, macam mana? menarik tak? ini la Oni...
Born on 2 Julai 2009.
Now growing up, and going to be a champion.
Love u umi, love u abi... mmmuaah!

*kan Oni kata, entry ni panjang. Terima kasih kerana membaca =)

Monday, August 9, 2010

Hujung minggu

Hari Sabtu, lepas makan tengah hari Oni mengamuk sebab abi takde. Oni tinggal dengan umi, aiii umi ni busy la. Kemas rumah, masak, tengok habis dia lipat semua tilam.

Oni suka main vakum, nak tolong tapi umi tak bagi. So Oni tolong tengok aje la.

Petang tu, umi bawak Oni main kat taman, belakang tadika kakak Baby. Oni main jungkang jungkit, main buai, main gelongsor. Sudahnya Oni amik kakak Baby punya gula-gula.

Hari Ahad, sesi menggemukkan badan, lepas umi bagi minum susu campur nestum, Oni bantai tido dengan abi. Sampai tengah hari, lepas makan tengah hari, Oni tido lagi. Haha... bosanla ngan mainan dalam kotak tu, Oni suka main kucing yang tok papa bagi je.

Petang turn abi bawak Oni pergi taman, best. Oni pergi jauh sikitla. Abi bawak naik motor. Haha umi kena tinggal. Hujung minggu yang sungguh seronok. Oni suka main, makan, mandi, mengemas dan tido.

Paling Oni suka buat semua benda yang umi buat. Haha, tension je tengok muka umi, kekadang umi bagi kiss kat pipi, best. Seronok dapat tido dalam pelukan umi, nanti umi nyanyi. Pastu tepuk-tepuk, rasa nyaman je bila tido.

* hujung minggu cepatla datang. umi malas ambik gambar Oni, dia jeles *

Sunday, August 8, 2010

Award

Yeye, yeye! Oni dapat award. Uncle eem's kawan umi yang bagi. Uncle ni suka merayaula. Hehe.

Terima kasih banyak-banyak ye uncle. Walaupun takde warna oren, Oni tetap sukaaa... nanti Oni suruh umi gantungkan kat tepi blog Oni ni.

Jom menjamu mata tengok award Oni.

"Oni berasa sangat bertuah kerana menjadi sorang kanak-kanak pempuan yang kuat dan sihat"

* blog Oni tak sampai seminggu dah dapat award, haha umi jeles betul, terima kasih lagi sekali uncle *

umi: sudah²la interframe cikOni oiii!

Thursday, August 5, 2010

Pembuka tirai


Ehem², haaaiii. Oni here. Macam biasala umi tolong interframekan, ye la banyak sangat contest Oni nak masuk, tapi tak pernah nak menang nya pun. Kata umi, bukan rezeki Oni kot.

So umi tolong buatkan satu blog, takla kacau umi punya blog tu. Umi tak suka orang kata blog dia berat. Ooo umi nak kasi blog Oni berat la ni ye. Haha. Cis!

Kalau Oni ada adik, umi nak buatkan satu lagi blog, uiii umi tu cakap je. Tah², blog pun dia dah tak ingat time tu. Busy jaga kitorg. Gasakla umi, janji umi bahagia.

So, selamat datang ke blog Oni... lepas ni Oni la yang jaga blogOren niii... semoga terhibur.

@ Cepat la umi masuk contest ;)