Saturday, September 1, 2012

Peralatan dan bunga quilling.

Sebenarnya lebih kepada kegemaran dan boleh juga dikatakan hobi. Art, entahla makin hari makin jatuh sayang kepada seni quilling ni. Jadi, perlahan-lahan dapat juga mengumpulkan peralatan biasa yang digunakan untuk menghasilkan quilling.

Antara kepunyaan aku:





Ini yang biasa digunakan untuk seni, gam, gunting, cutter dan aku panggil sepit janggut je, mencari twizer sampai sekarang tak jumpa-jumpa. Payah rupanya nak membelinya. Twizer tu guna untuk ambil dan gam kertas-kertas art yang bersaiz lebih kecil daripada jari.


Pertama kali aku cuba buat quilling, aku tak tahu apa guna template bebulat ni pada seni tu. Lama-lama aku ceburkan diri, ya template bebulat ini banyak jasanya untuk mendapatkan saiz yang sama. Contohnya, hendak buat sayap rama-rama, mesti ada padanankan, jadi gunala template ini. Hihiii.


Sikat, ye ini sikat rambut biasa. Bukan aku tak mapu nak beli sikat quilling tu, akan tetapi banyak benar sikat bersepah di rumah aku, guna je la. Biasanya, aku gunakan sikat untuk buat kelopak bunga, nombor dan huruf quilling. Macam mana? hiii... untuk tutorial lanjut eloklah ke blog orang lebih pakar. Pasal aku pun belum pakar sangat.


Ini lidi cucuk ayam Nandos, telah berjasa dalam membuat 500 ekor rama-rama. Hihiii, nazakkan? hanya lidi yang dibelah tengah pada salah satu hujungnya. Nak belah dua-dua pun boleh je, tapi jangan nangis bila terbelah dua terus. Hahaaa. Walaupun ianya kecil banyak jasanya. Ini paling penting untuk belajar asas quilling. Siapalah quilling tanpa lidi ini.


Disebabkan lidi Nandos dah nazak, aku mendapatkan Slotted Quilling Tool yang sebenarnya. RM15 sahaja. Dibeli daripada kakLin. Heheheee. Khas untuk buat quilling. Besi yang terbelah dihujung dan pemegangnya yang selesa. Mudah digunakan. 


Toolbox daripada Mazerah. Hihiii, sangat suka bila diberi toolbox ini. Semua peralatan kasi sumbat dalam. Sebelum ni aku guna tapawe aja. Heheheee, dengan adanya toolbox ini, kerja quilling aku menjadi semakin meriah.

Tiada dalam gambar ialah, mesin mengisar kertas atau pun shredder, sebab... aku tumpang opis punya ja. Hihiii, belum mapu nak beli sendiri. Hendak cari yang mini shredder tu, tapi taktau tang mana nak beli. Siapa ada, mehla jual kat aku satu.


Antara bunga quilling yang gemar dibuat walaupun aku tak suka pada bunga. Semuanya aku belajar daripada kakLin. Banyak jasanya blog kakLin tu. Walaupun tidak secantik dan sekemas dia, aku redah ja. Hahaaa. 

Bila sudah banyak-banyak, jadi seronok.

1- Paling suka buat dan paling rumit, salah pegang terlepas. Pastu memang ke tong sampah. Stres. Ngehehehe, guna Slotted Quilling Tool.

2 dan 4- Gunakan sikat, macam mana? blog kakLin ada tutornya. Aku buat tibai ja. Hahaaa. Tu la tak semenggah mana. Oklah jugak.

3 dan 5- Sama macam yang pertama, guna Slotted Quilling Tool sahaja. Paling mudah dan ringkas.

Jom kita berquilling. Hihiiii... Itu sahaja yang biasa aku guna untuk edisi ber'quilling'. Di rumah tak boleh struggle sangat, pasal ramai assistant.